Eind februari en de lente is al voelbaar
Het is bijna eind februari. De lente is al vroeg in de ochtend voelbaar. De uitnodiging van een nieuwe dag waarbij de blauwe lucht en het zonnetje de wereld rustig laat ontwaken. Hoe anders is deze start van de ochtend met de week ervoor. De rust en stilte die het nu met zich meebrengt…heerlijk. Het borrelt om naar buiten te gaan.
De vorst nog aan de grond en op de plekken waar de zon de grond raakt ontstaat de transformatie van bevroren naar vloeibare deeltjes. Als je goed kijkt zie je het proces in de kleinste details om je heen. Kleine bevroren deeltjes aan de bloemen, dichtbij de grond. Prachtig om naar te kijken en de verschillende details te zien.
Transformatie in de natuur
In de natuur lijkt transformatie geen moeite te kosten. Je ziet de verandering bijna onder je neus ontstaan. De natuur vormt zich zoals het gewend is om te doen. Het denkt daar niet te lang over na, twijfelt niet of het wel of niet tot bloei komt. Het natuurlijke proces wordt aangewakkerd door de kleinste verandering in weersomstandigheden, de verandering van het seizoen dat in gang wordt gezet. De natuur voelt aan dat het tijd is om uit de winterslaap te komen. Ook al is het pas eind februari. De zonnestralen lijken het startschot te geven om de lente in te luiden.
Wat is transformatie?
Wat is transformatie en wanneer is het belangrijk om het in gang te zetten? Transformatie betekent letterlijk verandering. De overgang naar een andere vorm. Zoals de vorst verandert in waterdruppels en uiteindelijk verdampt tot weer een volgende verandering. Volgens een natuurlijk proces. Zonder al te veel bij na te denken. Als je wilt dat het anders gaat dan dat het altijd ging, is verandering het proces dat je in werking zet.
Transformatie lijkt bij ons mensen soms een stuk ingewikkelder. Onze ingesleten gewoontes leren we niet zo snel af. Het voelt vertrouwd. We doen wat we doen, omdat we het altijd al zo gedaan hebben. Het niet weten wat de verandering jou brengt, het onbekende, brengt spanning, onzekerheid. Je weet niet wat er voor in de plaats komt. Dit weerhoud je meestal om de stap naar verandering te zetten. Ondanks dat het blijft knagen en je daardoor blijft hangen in hetgeen je niet blij maakt. Het je geen energie geeft en ook weinig plezier meer brengt.
Vastzittende patronen: Loslaten wat je niet meer helpt
Het is niet altijd makkelijk om aangeleerde gewoontes los te laten. Vastzittende patronen die in jou zijn geïntegreerd. Ze zijn ontstaan door de jaren heen. Je hebt ze meegekregen vanuit huis of je hebt ze zelf aangeleerd. Ze hebben je altijd geholpen tot waar je nu staat. Je hebt er op kunnen vertrouwen. Tot nu. Nu voelt het niet meer goed. De reden waarom het niet meer goed voelt kan voor iedereen verschillend zijn. De voornaamste reden is meestal dat je door de jaren heen te ver van jezelf verwijderd bent geraakt. De vastzittende patronen zijn nu als een te nauwe jas om je heen komen te zitten.
Om verder te komen en te laten ontstaan wat jou nu verder helpt is iets anders nodig. Loslaten wat je niet meer helpt en ontdekken wat je nu nodig hebt, is de eerste stap naar transformatie.
De eerste stap naar transformatie
De eerste stap naar transformatie is loslaten en nieuwe ervaringen opdoen. Een ontzettend spannend proces. Stappen zetten op een nog onbekend terrein. Alsof je voor het eerst een vreemd bos in stapt zonder route aanwijzing. Je aankomt op een kruispunt waarvan je niet weet welk pad waar naar toe leidt. De enige bekende weg is de weg waar je vandaan komt. Die heb je immers al bewandeld. Ook al is het misschien verleidelijk om op het bekende pad te blijven staan, je voelt dat het vasthouden aan iets wat je niets meer brengt, je niet verder gaat helpen. Tijd om te ontdekken welke richting voor jou wel goed voelt.
Leren vertrouwen op je gevoel, uit je hoofd, en luisteren naar de antwoorden die je onderweg toevallen. Nieuwsgierigheid naar het onbekende. De worsteling van het loslaten. De berusting van het even niet meer weten. De weerbaarheid en de veerkracht tijdens je ontdekkingstocht naar jezelf.
Wandelcoaching in de natuur
Wandelcoaching in de natuur biedt de ondersteuning tijdens het transformatieproces.
Door de fysieke beweging in de natuur, het bewandelen van de verschillende paden, kom je steeds dichter bij wat voor jou belangrijk is. De natuur gebruiken als spiegel, om te reflecteren, om te verdiepen. Je creëert daarmee een belangrijke verandering in de manier waarop je denkt. In plaats van in onmogelijkheden te denken, ontstaan er mogelijkheden.
In het hoofd zit meestal de grootste weerstand. Het overdenken voordat je een keuze maakt. Het piekeren zonder een stap te zetten. Gedurende de coaching is er aandacht wat er voor jou belangrijk is en te ontdekken wat daar de reden achter is.
Piekeren transformeert in positieve energie
De rust die je ervaart als het overdenken, het piekeren transformeert in positieve energie. Als hetgeen je over jezelf ontdekt vertrouwen en kalmte biedt. Wat maakt dat je op jezelf vertrouwt in het maken van de volgende keuzes. Het past bij je, zonder twijfel. Je blijft jezelf trouw waardoor het piekeren niet meer hoeft. Het ergens over nadenken oké. Nadenken over de keuzes die je maakt is natuurlijk belangrijk. Het is het vertrouwen en de rust die de vooruitgang aanwakkeren en het denken niet laat stranden in piekeren.
Met vertrouwen en rust
Met vertrouwen en rust bouwen aan de volgende stappen in de transformatie. Er vanuit kunnen gaan dat je doet wat goed voelt en echt bij je past. Vooruitgang creëren. In bloei komen en in je kracht komen te staan. Je stijgt op uit jezelf en groeit naar een stevige basis. Het voelt kalm en als een verademing. Hoe fijn is het om in alle rust aan te voelen dat je de juiste stappen aan het zetten bent. Het in evenwicht is, in balans is. De transformatie zit hem in je gedachten. Je denkt anders, je denkt vanuit je kern. Je kunt daardoor andere keuzes maken, beslissingen nemen die bij jou passen en de stappen zetten die daarbij horen.
Laat de natuur in jezelf tot bloei komen en vertrouw op het groeiproces dat je doormaakt. Je weet dat je op het goede pad loopt als je op een vriendelijke manier de voelbaarheid van de transformatie opmerkt. Het natuurlijke proces is gaan stromen, van vastzittende patronen naar vloeibare vormen.
Zet een Stap in de juiste richting voor de transformatie naar meer energie en plezier in alles wat je doet!
0 Reacties