Aandachtsvermogen
Voordat je direct naar de redenen door scrolt, raad ik je aan om dit stukje achtergrond informatie te lezen over de aandacht hersteltheorie (Attention Restoration Theory) van Kaplan (1995). De theorie gaat over het verlies en herstel van aandachtsvermogen. In de huidige, drukke wereld wordt er veel beroep gedaan op ons aandachtsvermogen. Of we nu aan het werk zijn, op school zitten of met anderen praten, we gebruiken energie om ons te concentreren. Er is gerichte aandacht nodig en daardoor verliezen we ons aandachtsvermogen en treedt er mentale moeheid op (uit stageverslag ‘Gezonde natuur voor kinderen – een Theoretisch raamwerk’.
Rustgevende werking
De theorie legt de rustgevende werking van de natuur als volgt uit: In de natuur zijn veel patronen die de aandacht vragen, zonder dat ze zich aan ons opdringen. Het geluid van de wind door de bomen. Zingende vogels. Het horen van de vallende regendruppels op de bladeren. Het patroon in de nerven van bladeren, dat zich steeds verder vertakt. Het zijn allemaal dingen waar je je aandacht vanzelf op richt, maar die je brein niet belasten, zoals bijvoorbeeld de meldingen op Social Media of wandelen in een winkelstraat.
Gevoelig voor patronen
Onze hersenen zijn gevoelig voor patronen. Onze hersenen zijn continu bezig om de veelheid van patronen wat we zien te vereenvoudigen. Op deze manier maken we onze wereld voorspelbaarder en succesvol om in te overleven.
In de natuur kom je overal patronen tegen die voor het oog misschien ingewikkeld lijken, maar voor de hersenen eenvoudig zijn. Zo zie je in een boom en in de nerven van een blad dezelfde structuur terugkomen. Fractale patronen noemen ze dit in de wiskunde; patronen die zich herhalen op verschillende schaal. Bij de natuurlijke patronen hoeft je brein dus niets te doen.
Neem deze achtergrond informatie mee bij het lezen van de onderstaande tips waarom de natuur van toegevoegde waarde is voor jouw persoonlijke groei naar mentale weerbaarheid.
Hier zijn 15 tips waarom in de natuur zijn gunstig is:
- Stressvermindering: De natuur biedt een prikkelarme omgeving die stress kan vermindert en ontspanning bevordert. Door de natuurlijke patronen komt je hoofd tot rust.
- Mentale helderheid: De natuur helpt de geest te verhelderen en kan helpen bij het oplossen van problemen en het nemen van besluiten. Met rust in je hoofd kan je kwalitatief betere keuzes maken.
- Verhoogde veerkracht: de natuurlijke omgeving kan bijdragen aan de toenemende veerkracht en het vermogen om met uitdagingen om te gaan.
- Positieve invloed op stemming: De schoonheid van de natuur en de frisse lucht kunnen bijdragen aan het verbeteren van de stemming en het verminderen van gevoelens van angst en depressie.
- Verbeterde concentratie: In de natuur kan de concentratie verbeteren en de mentale vermoeidheid verminderen.
- Zintuiglijke stimulatie: De natuurlijke omgeving prikkelt de zintuigen op een positieve manier, wat kan leiden tot een verhoogd gevoel van welzijn.
- Verhoogd gevoel van verwondering: De natuur kan een gevoel van verwondering en ontzag opwekken, wat kan bijdragen aan een positieve levenshouding.
- Verbondenheid met iets groters: In de natuur zijn kan helpen bij het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid met iets groters dan onszelf, wat perspectief en betekenis kan bieden.
- Herstel van mentale vermoeidheid: De natuur biedt een omgeving die het vermogen om te herstellen vergroot.
- Stimulatie van creativiteit: De rust en schoonheid van de natuur kunnen creativiteit stimuleren en nieuwe ideeën genereren.
- Versterkte lichamelijke activiteit: De natuur nodigt vaak uit tot lichamelijke activiteit, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, wat bevorderlijk is voor een gezonde geest-lichaam verbinding.
- Verbinding met natuurlijke ritmes: In de natuur zijn stelt ons in staat om ons af te stemmen op de natuurlijke ritmes van het leven, wat de harmonie en balans in ons kan verbeteren.
- Verbeterde slaapkwaliteit: Blootstelling aan natuurlijk licht en frisse lucht in de natuur kan de slaapkwaliteit verbeteren, wat essentieel is voor een goede mentale gezondheid.
- Verhoogde zelfreflectie: Tijd alleen doorbrengen in de natuur kan zelfreflectie helpen bevorderen, wat helpt bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn en persoonlijke groei.
- Gevoel van verwondering en schoonheid: De natuur biedt talloze mogelijkheden om schoonheid en verwondering te ervaren, wat vreugde en inspiratie kan brengen in ons leven.
Door deze tips in acht te nemen en tijd in de natuur door te brengen, kun je de voordelen ervaren.
Zorg beter voor jezelf
Zorg beter voor jezelf en gun jezelf een stap vooruit. Heb je meer nodig om je mentale weerbaarheid in balans te brengen? Zet dan een stap in de juiste richting en maak een afspraak om kennis te maken en te bespreken wat ik voor je kan betekenen.
0 Reacties